Tjänster

Skaftöguiden – på land och hav i Bohuslän

Upplev lite mer, boka en guidning för en grupp eller följ med på öppna guidningar som arrangeras. Jag gör kulturhistoriska guidningar på Skaftö, guidningar i Saltöseriens spår, temavandringar, naturguidningar med vandring och cykelguidning. Uddevalla är inte långt bort med Skalbankarna, Villa Elfkullen, Gustafsberg som Sveriges först badort och Lyckorna, den yngsta badorten. 

Med vår båt Hoppet gör vi guidade båtturer i skärgården, sälsafari och beställningsturer. Vi tar dig till Gåsö, Gullholmen, Lysekil, Käringön eller någon annanstans i närområdet. Öppna turer annonseras här på sidan under  kommande evenemang, på vår Facebooksida Skaftöguiden, i Bohusläns Guiders kalender och i Skaftö evenemangskalender. Öppna båtturer annonseras med kort varsel med tanke på vädret.

Förslag på turer

Från Västra till Östra kajen

Kanalen i Grundsund från bron

Möt Grundsund med sin historia kring hamn och kanal. Bekanta dig med männen som har sina rötter i fiskesamhället – Lars, Karl, Julius och Carl-Gustaf. Förundras över vad de har lämnat efter sig. Guidning med fokus på utvecklingen i Grundsund 1800-1900-talet.

Turen startar vid Laurinplatsen på Västra kajen, tar en och en halv timme och avslutas utanför Kunskapens hus på Östra kajen.

Med kvinnor genom Fiskebäckskil

På Kaptensgatan vid Torgbacken i Fiskebäckskil

Möt Margareta, Regina, Emelie och Elin från olika epoker och med olika ställningar i samhället, men med koppling till Fiskebäckskil. Guidning med fokus på kvinnor genom Fiskebäckskil.

Turen startar vid kyrkan i Fiskebäckskil, tar en dryg timme och avslutas på Ångbåtsbryggan vid färjeläget.

Vandra på Skaftö med guidning

Utsikt mot Gåsö

Andas – Koppla av – Upptäck – Ta en paus med naturen – Guidning.

Vandra och upplev olika typer av vandringsleder och naturtyper. Vi gör guidestopp på några ställen för att berätta om platser, händelser och annat som sätter vandringen i ett sammanhang. Gott om frisk luft, härlig natur och hälsosam motion. Större delen av sträckorna är lätta att gå, men vissa passager kan vara ansträngande, hala och blöta. Bra skor och kläder efter väder rekommenderas.

Stockevik (2 tim)

Vi går från havet, genom skog, på stigar och vägar, längs ängsmarker och äventyrlig bergssluttning. I juni blommar orkidéerna i mängder. Vi avslutar med en äventyrlig led med vidunderlig utsikt. Start och avslut på hamnplanen i Stockevik. Promenaden tar ett par timmar.

Fiskebäckskil – Stockevik (2-3 tim)

Vi vandrar mestadels på Kuststigen från Fiskebäckskil västerut genom naturskyddsområde. I juni blommar orkidéerna i mängder. Vi tar oss uppför en äventyrlig led och ser Gullmarsfjordens inlopp innan turen letar sig mot Fiskebäckskil igen. Kanske med rast för medhavd fika. Start och avslut i Fiskebäckskil. Promenaden tar mellan två och tre timmar.

Fiskebäckskil – Vägeröd (2-3 tim)

Vi vandrar olika delar av Kuststigen från Fiskebäckskil mot Vägeröd genom naturreservatet och Sälvik. På våren när allt börjar växa gör vi en extrasväng för att beundra blåsipporna och rastar för medhavd fika under vandringen. Start och avslut vid Kilen. Promenaden tar mellan två och tre timmar.

Grundsund – Munkevik (2 tim)

Turen går från Grundsund genom skogen innan vi svänger ut mot havet och följer kustlinjen tillbaka. Vi ser Grundsund högt från berget och kommer in mot hamnen via Strandpromenaden. Start och avslut i Grundsund. Promenaden tar ett par timmar.

Islandsberg (3 tim)

Vi går från Grundsund ut på Islandsberg och tar oss ända fram till Islandsbergs huvud med fyrhuset på klippan. Krävande terräng. Naturen är storslagen alla tider på året och i alla väder. Start och avslut vid den lilla parkeringen mot Islandsberg. Promenaden tar mellan två och tre timmar.

Båtturer med Hoppet

Med Hoppet utanför Östra kajen i Grundsund

Följ med på en guidad båttur i skärgården utanför Grundsund med båten Hoppet. Turen avgår och återkommer till Värbo småbåtshamn i Grundsund. Vi tar 12 passagerare.

På gränsen mellan granit och gnejs

Vi går genom kanalen ut i skärgården mellan granit och gnejs. Under turen berättar guiden om sillperioder och stenindustrin. En längre variant av turen går in i Fiskebäckskil och vänder. Den kortare turen tar en dryg timme och den längre två timmar.

Sälsafari mellan granit och gnejs

Vi går genom kanalen ut i skärgården mellan granit och gnejs till områden med sälar. Vi ligger still en stund innan vi fortsätter runt Gåsö. Under turen berättar guiden om sillperioder och stenindustrin. Kan förlängas med en tur in i Fiskebäckskil och vända. Den kortare turen tar en timme och 40 minuter och den längre drygt två timmar.

Fiskebäckskil-Grundsund på cykel

Cykelsamling på Östra kajen i Grundsund

Vi cyklar från det gamla skepparsamhället Fiskebäckskil mot fiskesamhället Grundsund och tillbaka med guidestopp och avstickare. Större delen av sträckan går på grus- och cykelbar väg.

Turen startar och avslutas vid kyrkan i Fiskebäckskil och tar totalt 3 timmar. Sträckan är cirka 15 km. Du har din egen cykel eller hyr en cykel på Skaftö. Ta gärna med en flaska vatten.

Kan kombineras med lättare picknick, från restaurang Smultron & Tång, i Grundsund vid bokning.

I Saltöseriens spår i Grundsund

Saltön med Macfies katt Clinton eller Morris, som han hette i verkligheten

Det har gått femton år sedan Saltön visades i SVT för första gången. Serien blev en stor publiksuccé. Större delen av serien är inspelad här på Skaftö. Läs mer om Saltön här och kom med på en vandring i Saltöseriens spår.

Gustafsberg, Sveriges första badort och internatskola

Utanför det gamla varmbadhuset, numera vandrarhem, på Gustafsberg

Vandra i den lummiga parken på det vackra Gustafsbergsområdet, titta på husen och lyssna på historien om Sveriges första badort och internatskolan som makarna Knape startade och om området som lever vidare i Gustafsbergsstiftlsens regi. Drick av surbrunnens hälsovatten och bli vederkvickt.

Turen startar vid anslagstavlan mitt emot det som är vandrarhemmets huvudbyggnad idag. Guidningen tar en timme och avslutas framför den stora skolbyggnaden i tegel.

Lyckorna, den yngsta badorten

Vid ångbåtsbryggan på Lyckorna

Vandra utmed Ljungsån till Ljungs gamla kyrka, kvarnen, Viktoriaparken, ångbåtsbryggan och Kungsparken. Lyssna på berättelsen om skotten Robert Macfie och Sveriges yngsta bad- och kurort.

Turen startar på parkeringen vid Ljungs kyrka. Guidningen tar en timme och avslutas vid vattnet nedanför Ljungs kyrka.