Tjänster

Skaftöguiden – på land och hav i Bohuslän

Upplev lite mer, boka en guidning för en grupp eller följ med på öppna guidningar som arrangeras. Jag gör kulturhistoriska guidningar på Skaftö, guidningar i Saltöseriens spår, temavandringar, naturguidningar med vandring och cykelguidning. Uddevalla är inte långt bort med Skalbankarna, Villa Elfkullen och Gustafsberg som Sveriges först badort. 

Med vår båt Hoppet lever gör vi guidade båtturer i skärgården, sälsafari och beställningsturer. Vi tar dig till Gåsö, Gullholmen, Lysekil, Käringön eller någon annanstans i närområdet. Öppna turer annonseras här på sidan under  kommande evenemang, på vår Facebooksida Skaftöguiden, i Bohusläns Guiders kalender och i Skaftö evenemangskalender. Öppna båtturer annonseras med kort varsel med tanke på vädret.

Förslag på turer

Från Västra till Östra kajen

Grundsund från Påsekfyrsberget

Möt Lars, Karl, Julius och Carl-Gustaf som har sina rötter i fiskesamhället Grundsund som till slut fick en ordentlig hamn och kanal.

Turen startar vid Laurinplatsen på Västra kajen, tar en och en halv timme och avslutas utanför Kunskapens hus på Östra kajen.

Kan kombineras med lättare picknick från restaurang Smultron & Tång vid bokning.

Med kvinnor genom Fiskebäckskil

På Kaptensgatan vid Torgbacken i Fiskebäckskil

Möt Margareta, Regina, Emelie och Elin från olika epoker och med olika ställningar i samhället, men med koppling till Fiskebäckskil.

Turen startar vid kyrkan i Fiskebäckskil, tar en dryg timme och avslutas på Ångbåtsbryggan vid färjeläget.

På gränsen mellan granit och gnejs

Med Hoppet lever utanför Östra kajen i Grundsund

Följ med på en guidad båttur i skärgården utanför Grundsund med båten Hoppet lever. Vi går genom kanalen ut i skärgården mellan granit och gnejs. En längre variant av turen går in i Fiskebäckskil och vänder. Under turen berättar guiden om sillperioder och stenindustrin.

Turen avgår och återkommer till Östra kajen i Grundsund. Den kortare turen tar en dryg timme och den längre två timmar. Vi tar 8 passagerare.

Vandra på Skaftö med guidning

Utsikt mot Gåsö

Andas – Koppla av – Upptäck – Ta en paus med naturen – Guidning.

Vandra och upplev olika typer av vandringsleder och naturtyper. Vi gör guidestopp på några ställen för att berätta om platser, händelser och annat som sätter vandringen i ett sammanhang. Gott om frisk luft, härlig natur och hälsosam motion. Större delen av sträckorna är lätta att gå, men vissa passager kan vara ansträngande, hala och blöta. Bra skor och kläder efter väder rekommenderas.

Stockevik (2 tim)

Vi går från havet, genom skog, på stigar och vägar, längs ängsmarker och äventyrlig bergssluttning. I juni blommar orkidéerna i mängder. Vi avslutar med en äventyrlig led med vidunderlig utsikt. Start och avslut på hamnplanen i Stockevik. Promenaden tar ett par timmar.

Fiskebäckskil – Stockevik (2-3 tim)

Vi vandrar mestadels på Kuststigen från Fiskebäckskil västerut genom naturskyddsområde. I juni blommar orkidéerna i mängder. Vi tar oss uppför en äventyrlig led och ser Gullmarsfjordens inlopp innan turen letar sig mot Fiskebäckskil igen. Kanske med rast för medhavd fika. Start och avslut i Fiskebäckskil. Promenaden tar mellan två och tre timmar.

Fiskebäckskil – Vägeröd (2-3 tim)

Vi vandrar olika delar av Kuststigen från Fiskebäckskil mot Vägeröd genom naturreservatet och Sälvik. På våren när allt börjar växa gör vi en extrasväng för att beundra blåsipporna och rastar för medhavd fika under vandringen. Start och avslut vid Kilen. Promenaden tar mellan två och tre timmar.

Grundsund – Munkevik (2 tim)

Turen går från Grundsund genom skogen innan vi svänger ut mot havet och följer kustlinjen tillbaka. Vi ser Grundsund högt från berget och kommer in mot hamnen via Strandpromenaden. Start och avslut i Grundsund. Promenaden tar ett par timmar.

Islandsberg (3 tim)

Vi går från Grundsund ut på Islandsberg och tar oss ända fram till Islandsbergs huvud med fyrhuset på klippan. Krävande terräng. Naturen är storslagen alla tider på året och i alla väder. Start och avslut vid den lilla parkeringen mot Islandsberg. Promenaden tar mellan två och tre timmar.

Fiskebäckskil-Grundsund på cykel

Cykelsamling på Östra kajen i Grundsund

Vi cyklar från det gamla skepparsamhället Fiskebäckskil mot fiskesamhället Grundsund och tillbaka med guidestopp och avstickare. Större delen av sträckan går på grus- och cykelbar väg.

Turen startar och avslutas vid kyrkan i Fiskebäckskil och tar totalt 3 timmar. Sträckan är cirka 15 km. Du har din egen cykel eller hyr en cykel på Skaftö. Ta gärna med en flaska vatten.

Kan kombineras med lättare picknick, från restaurang Smultron & Tång, i Grundsund vid bokning.

I Saltöseriens spår i Grundsund

Saltön med Macfies katt Clinton eller Morris, som han hette i verkligheten

Det har gått femton år sedan Saltön visades i SVT för första gången. Serien blev en stor publiksuccé. Större delen av serien är inspelad här på Skaftö. Läs mer om Saltön här och kom med på en vandring i Saltöseriens spår.

Gustafsberg, Sveriges första badort och internatskola

Utanför det gamla varmbadhuset, numera vandrarhem, på Gustafsberg

Vandra i den lummiga parken på det vackra Gustafsbergsområdet, titta på husen och lyssna på historien om Sveriges första badort och internatskolan som makarna Knape startade och om området som lever vidare i Gustafsbergsstiftlsens regi. Drick av surbrunnens hälsovatten och bli vederkvickt.

Turen startar vid anslagstavlan mitt emot det som är vandrarhemmets huvudbyggnad idag. Guidningen tar en timme och avslutas framför den stora skolbyggnaden i tegel.